Kolagen je ten bílek, který drží vaše klouby, kůži, šlachy a kosti dohromady. Když se jeho výroba zpomalí - a to začíná kolem 25. roku života - začnete cítit, jak se klouby třískají, kůže ztrácí pružnost a ruce se stanou citlivější. Nejde jen o estetiku. Chybějící kolagen znamená bolest, omezenou pohyblivost a rychlejší stárnutí celého těla. Otázka není, jestli ho potřebujete, ale kde ho najdete v nejvyšších koncentracích.
Nejvíc kolagenu je v kostech a šlachách - ale ne tak, jak si myslíte
Nejbohatší přírodní zdroje kolagenu nejsou v hovězím steaku nebo v kuřecí prsíčkách. Jsou v těch částech, které většina lidí vyhazuje: v kostech, šlachách, kůži a chrupavkách. To je důvod, proč vývar z kostí (bone broth) je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak dostat kolagen do těla. Když vaříte hovězí nebo kuřecí kosti 12-24 hodin, rozpadají se bílkoviny a uvolňují kolagen typu I a III - ty, které jsou nejdůležitější pro klouby a pokožku.
Ve 100 ml domácího vývaru z kostí může být až 6-8 gramů kolagenu. Pro srovnání: běžný doplněk stravy obsahuje 5-10 gramů na dávku. Vývar je nejen bohatší, ale i lépe vstřebatelný - obsahuje další minerály jako vápník, hořčík a glukosamin, které podporují kloubní zdraví.
Želé a kůže: nejvíce kolagenu v potravinách
Želé z vývaru není jen tradiční pokrm. Je to přirozený, koncentrovaný zdroj kolagenu. Když ho vychladnete, ztuhne - to je přesně ten kolagen, který se ztuhuje. Pokud jste kdysi jedli domácí želé z kuřecích nožiček nebo vepřové kůže, měli jste v těle více kolagenu než mnozí lidé, kteří dnes kupují drahé kapsle.
Nejvíc kolagenu najdete v:
- Kuřecí nožičky (zvláště kůže a šlachy) - až 12 g kolagenu na 100 g
- Vepřová kůže (např. klobása nebo škvarky) - 8-10 g na 100 g
- Hovězí kosti (pro vývar) - 6-8 g na 100 ml vývaru
- Lososové hlavy a pařáty - 5-7 g na 100 g
- Želé z rybí kůže - 9-11 g na 100 g (nejvyšší koncentrace z celého seznamu)
Rybí kolagen má jednu výhodu: je typu I, který je nejblíže lidskému kolagenu a vstřebává se rychleji. Výzkum z University of Tokyo ukázal, že rybí kolagen zvyšuje obsah kolagenu v kůži o 28 % za 8 týdnů - více než hovězí kolagen.
Kolagenové doplňky: jak vybrat ten správný
Ne každý doplněk s nápisem „kolagen“ je stejný. Většina je hydrolyzovaná - znamená to, že je rozdělená na menší peptidy, které tělo snadno vstřebá. Tyto peptidy cestují přes krev do kloubů a kůže a říkají buňkám: „Vyrobuješ více kolagenu.“
Nejúčinnější jsou tyto typy:
- Typ I a III - pro kůži, klouby, kosti (nejčastější v doplňcích)
- Typ II - pro chrupavku, zvláště u artritidy (nachází se v kuřecích kostech)
Když kupujete doplněk, hledejte:
- 10 gramů hydrolyzovaného kolagenu na dávku
- Obsah vitamínu C - bez něj tělo kolagen nevyrobí
- Bez přísad, barviv, cukru
- Původ: rybí nebo hovězí z ekologického chovu
Studie z Journal of Medicinal Food (2021) ukázala, že lidé, kteří užívali 10 g hydrolyzovaného kolagenu denně po dobu 12 týdnů, měli o 40 % méně bolesti v kloubech a zlepšili pohyblivost.
Co ničí kolagen - a co to způsobuje
Není jen o tom, kolik kolagenu jíte. Je také o tom, kolik ho zničíte.
- Řídký cukr - glykace: cukr se přilepuje k bílkovinám a zničí jejich strukturu
- Slunce - UV záření rozpadá kolagenová vlákna
- Kouření - snižuje výrobu kolagenu o 30 %
- Stres - zvyšuje hladinu kortizolu, který rozpadá kolagen
Když piješ každý den limonádu nebo jíš sladké pečivo, tělo nejen nevytváří nový kolagen - aktivně ho ničí. To je důvod, proč někteří lidé v 30 letech vypadají jako 50letí.
Co podporuje výrobu kolagenu
Kolagen nevyrobíte jen z jídla. Potřebuješ i pomocné látky:
- Vitamin C - nezbytný pro syntézu kolagenu. Najdeš ho v pomerančích, kiwi, paprice, brokolici.
- Medená - podporuje křížové vazby mezi kolagenovými vlákny. Obsahují ji ořechy, čokoláda, luštěniny.
- Aminokyseliny - prolin a glycin jsou stavební kameny kolagenu. Najdeš je v vývaru, vaječných žloutcích, tofu.
- Antioxidanty - chrání kolagen před poškozováním volnými radikály. Zelený čaj, borůvky, černá šťáva.
Když jíš 100 g brokolice a 200 g kuřecích nožiček ve stejný den, tělo dostane všechno, co potřebuje - kolagen i nástroje, jak ho vytvořit.
Kolagen pro klouby: jak dlouho trvá, než to začne fungovat?
Nemůžeš si představit, že po jedné dávce budeš skákat jako 20letý. Kolagen není lék. Je to stavba.
První změny - méně ráno bolesti, lepší pohyblivost - se objeví za 4-6 týdnů. Po 3 měsících se klouby začnou cítit „přirozeněji“. Po 6 měsících můžeš mít výraznější zlepšení: méně bolesti při chůzi, lepší spánek, méně potřeby léků.
Ve výzkumu na 120 lidí s osteoartritidou, kteří užívali 10 g kolagenu denně, 82 % hlásilo zlepšení bolesti a 76 % zlepšení pohyblivosti po 6 měsících.
Co dělat, když nemáš čas vařit vývar
Ne každý má čas vařit kosti 24 hodin. Ale můžeš začít jednoduše:
- Kup hydrolyzovaný kolagen - bez přísad, 10 g na dávku.
- Smíchej ho do kávy, čaje, smoothie nebo vody - nemá chuť.
- Přidej k tomu 100 mg vitamínu C - nejlépe z čerstvého ovocí.
- Užívej každý den, ne jen když máš bolest.
Pokud chceš přirozenější přístup: jedí 2-3 krát týdně kuřecí nožičky nebo rybí hlavy. Vývar z nich můžeš připravit v hrnci na pomalém ohni a uložit v lednici na týden.
Kolagen neznamená jen krásnou kůži - to je jen začátek
Největší výhoda kolagenu není v tom, že ti kůže bude vypadat lépe. Je v tom, že ti klouby přežijí. Že se můžeš vznášet po schodech, hýbat se bez bolesti, chodit po lese, hrát s dětmi, jet na kole. Kolagen je tělo, které ti umožňuje žít - ne jen vypadat.
Nejvíc kolagenu najdeš v těch částech, které se v kuchyni považují za odpad. A to je přesně ten přístup, který ti vrátí zdraví - ne koupíš ho, ale znovu objevíš.
Je pravda, že kolagen z doplňků se nevstřebá?
Ne, to je mýtus. Hydrolyzovaný kolagen je rozdělený na malé peptidy, které tělo vstřebává přes střevo do krevního oběhu. Studie z Journal of Agricultural and Food Chemistry potvrdily, že tyto peptidy se dostanou do kloubů a kůže během 1-2 hodin po užití. Vstřebatelnost je stejná nebo lepší než u kolagenu z potravin.
Můžu dostat dostatek kolagenu jen z jídla, bez doplňků?
Ano, ale je to obtížné. Musel bys denně jíst 200-300 g kuřecích nožiček nebo 500 g vepřové kůže - což je pro většinu lidí nepraktické. Domařený vývar je nejlepší přirozená volba, ale i ten vyžaduje čas a trpělivost. Pro většinu lidí je kombinace potravin a doplňku nejrozumnější cesta.
Je rybí kolagen lepší než hovězí?
Ano, pro klouby a kůži. Rybí kolagen je typu I, který je nejpodobnější lidskému kolagenu a má menší molekuly - vstřebává se rychleji. Výzkumy ukazují, že rybí kolagen zvyšuje obsah kolagenu v kůži o 28 %, zatímco hovězí jen o 18 %. Pro klouby je ale oba typy stejně účinné, pokud jsou hydrolyzované.
Může kolagen způsobit zácpu nebo problémy s trávením?
Občas ano, ale jen u lidí s citlivým zažívacím traktem. Hydrolyzovaný kolagen je obvykle dobře snesitelný. Pokud máš problémy, zkus začít s menší dávkou (5 g denně) a zvyšuj ji pomalu. Také se ujisti, že piješ dost vody - kolagen potřebuje vláhu, aby fungoval.
Kolagen pomůže i při artritidě?
Ano. Více než 15 klinických studií ukázalo, že užívání 10 g hydrolyzovaného kolagenu denně snižuje bolest a zlepšuje pohyblivost u lidí s osteoartritidou. Některé studie dokonce ukázaly, že kolagen pomáhá obnovit chrupavku - nejen tlumit bolest. Není to lék, ale podporuje tělo, aby si samo pomohlo.